Sevgili yiğenim Barkın katı gıdaya geçtiği andan itibaren annesi evde yoğurt yapmaya başladı. Malum son günlerde yoğurt ve süt konusunda tartışmalar aldı yürüdü. Zaten gıdalar konusunda yeteri kadar tedirgindik bebekler / çocuklar sözkonusu olunca daha da tedirginleştik. Varsın yoğurdun kaymağı olmasın, varsın peynir gibi olmasın yeterki sağlıklı olsun.
Evde günlük pastörize süt ile yapılan yoğurt bence çok daha lezzetli oluyor. Eskiden olduğu gibi süt ve maya. Gerçi ilk etapta yine mayalamak için ticari yoğurt kullanıyorsunuz ama sonucunda mayaladığınız yoğurttan bir parça ayırıp bir sonrakinde ayırdığınız yoğurdu da kullanabilirsiniz.
Mayalama işlemini evinizde herhangi bir termometre, herhangi bir ekstra araç olmayacak şekilde anlattım. Isının, beklemenin belirli değerleri var. Bunlara hiç girmeden tecrübe yoluyla öğrenilmiş şeklini sizlere aktarmaya çalıştım. Bu şekilde kesinlikle güzel bir yoğurdunuz oluyor. Biraz tecrübe etmeniz şart. Sonrasında zaten içiniz daha rahat olarak bu lezzetten vazgeçemeyeceksiniz
Malzemeler
- 1 kg günlük pastörize süt
- 4 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı
1- Sütü bir taşım kaynatın. Ardından ılıması için kenara alın
2- 15-20 dk sonra serçe parmağınızı süte hafifçe batırıp, hiç çıkarmadan 1’den 7’ye kadar sayabiliyorsanız sütünüz mayalanmak için ideal ısıya gelmiş demektir.
3- Süt ideal ısıya geldikten sonra, bir kaseye yoğurdu koyup ( dışardan aldığınız markalı bir yoğurt ) kaşıkla iyice ezin ( kaymağını kullanmayın ) Isıtılmış sütten yoğurdun üstüne 4-5 kaşık süt koyup iyice karıştırın.
4- Kasedeki karışımı tencereye ekleyip kaşıkla hafifçe karıştırıp malzemelerin karışması sağlandıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve sıkı sıkı komple tencereyi içine alacak şekilde battaniyeye sarıp rüzgar almayan bir yerde ısısını korumasını sağlayın
5- Yaklaşık 5-6 saat sonra mayalama işlemi tamamlanmaktadır. Tencereyi buzdolabına koyup soğumasını bekleyin sonra afiyetle yiyin :)
{ 4 comments… read them below or add one }
Dışarıdan alınan yoğurt ile mayalanan ve dışarıdan alınan süt ile yapılan yoğurdun marketlerden aldığımız yoğurttan farkı yok. bu durumda sadece kendinizi yormuş oluyorsunuz. Marketten aldığımız sütler yüksek ısıl işleme tabii tutulup pastörize edilirek paletlenip halka sunulur (sütçüden aldığınız çiğ sütü pastörize etmek için sütü bir taşımlık kaynatıp hemen daha önceden hazırlamış olduğunuz buz kalıplarını mutfaktaki lavaboya döküp tencereyi içine koyup lavabonun içini tencerenin icine su girmeyecek oranda doldurup tencerenin içindeki sütü ivedi bir karıştırarak soğutarak yapabilirsiniz). Bu yoğurt ve sütleri kullanmaktansa bazı mahallelere günlük süt dağıtan çiftçilerden alınan süt ile yapılan yoğurt daha sağlıklıdır (tabii kaynatıp pastörize edip kullanmak şartıyla) katkı maddesi içermezler. Yoğurt mayası sütçülerdede olur genelde.
sonuçta madem yoğurt yapıyorsunuz bari doğal olanı yapmaya çalışın olmadı yapmayın bakkaldan marketten taze olanini alın.
Dışardan alınan yoğurtla mayalandığında içine konulan kimyasallar nedeniyle yoğurt sümüksü bir hal alıyor. Ayrıca 1 kilo süte 4-5 yemek kaşığı yoğurt fazla . 3 Kilo süte bir tatlı kaşığı yeterli .Mayayı fazla koyarsanız yoğurdunuz ekşi olur. Ayrıca ısı tam ayarlandığında yoğurdun olma süresi 3 en fazla 3 buçuk saattir. Bu nedenle verdiğiniz tarif sağlıklı değil.
İsmail bey şu anda mevcut durumda süt ve yoğurttan yeteri kadar yararlanamadığımız aşikar maalesef. Ticari kaygılar, kapitalist düzenek vs. sütü,peyniri, yoğurdu perişan etmiş durumda. Bir program izlemiştim. Konuşmacılardan birisi üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışan bir profesördü. Önerisi UHT süt yerine en azından günlük süt kullanın şeklindeydi. Sonucunda süt veya yoğurt tüketmek durumundayız.
Açıkcası tanımadığım bilmediğim bir sütçüden alacağım sütün çok iyi olacağını düşünmüyorum. Konuyla ilgileniyorsunuz bilirsiniz, sütlerin soğuk hava zinciriyle taşınması gerekiyor ki bakteri vs. üremesin. O yüzden süt firmaları süt alacakları yere hemen soğuk hava sağlayacak tertibat kuruyorlar. Mahallemizde bakıyorum sütçüler bisikletlerle eski usül sütleri güneşin alnında 3-4 saat dolaşarak satıyorlar.
Bunun dışında bence yoğurdun problemlerinden en önemlisi içine konulan katkı maddeleri. Bu arada İstanbul mı yaşıyorsunuz bilmiyorum ama sütçüleri bulmak onlardan maya almak vs. çok kolay bir iş değil buralarda. Dolayısıyla elimizdeki şartlarda en iyi çözümün bu olduğuna inanıyorum bunu da okuyucularımla paylaştım. Eminim ki sizin düşüncelerinizi de okuyarak kendilerince doğru bir yolu seçiyor olacaklardır
Size de görüşlerinizi detaylı bir şekilde yazdığınız için teşekkür ederim. İyi günler
Betül hanım merhaba,
Öncelikle buradaki tarif uzun bir deneme-yanılma yönteminden sonra yazılmış bir tariftir. Bizzat uygulandıktan sonra nihai tarifi okuyucularımızla paylaşmaktayız.
Bende sütün içine ticari yoğurtlardan çok fazla koyma taraftarı değilim elbette ama yoğrdun tutması için kullandığım ölçü 4 yemek kaşığıdır. Daha azıyla da denedik fakat olmadı. Zaten yazımda da ilettiğim üzere ilk mayalamış olduğunuz yoğurdu, bir sonraki yoğurt yapımında kullanabilirsiniz. Böylece tekrar tekrar ticari yoğurt kullanmanıza gerek olmaz.
Bunun dışında ben 5-6 saat bekleterek daha hacimli bir yoğurt elde ediyorum neden sağlıklı değil o kısmı pek anlayamadım :) Vakit ayırıp bizimle düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. İyi günler