Ekmek, en önemli yiyeceklerden bir tanesi, özellikle de ülkemizde. Ekmeksiz yemeğin tadını da alamayız.. Ekmeği menemendeki yumurtanın sarısına şöyle bir bandırıp yemedikten sonra o menemenin de yumurtasının da tadı olmazz veya kebabı, peyniri pideyle, lavaşla dürüm yapmadan olmaz:) Güzel ülkemde bu derece önemli bir yiyeceğin maalesef hakettiği değeri görmediğini düşünüyorum. Çeşitlendirme yok, bol bol ticari maya ve her ekmeğe aynı un. Lavaş nasıl yapılır hangi unla yapılır açıkcası çok net değil Yurtdışına gittiğimizde veya yurtdışındaki arkadaşlarımızın bloglarına baktığımızda unların yapılacak ürünler için segmente edildiğini öğreniyoruz. Tip 550, Tip 650 vs. Bu tiplere göre ne yapacaksanız o unu kullanıyorsunuz.
Bugün büyük un firmalarının ürünlerini de incelediğinizde de böyle bir ayrım göremiyoruz maalesef. Bazı tanınmamış firmalar bu kavramları hafiften kullanmaya başlamışlar sanırım. Genelde nedir ? Baklavalık böreklik un ve her türlü hamur işi uygun tip un.. Ekmek yapacaksınız, mesela; protein seviyesi %13-14 seviyesinde ki unlar tavsiye edilir ama unlara bakıyorsunuz %10.5-11 zar zor %12 olanı buluyorsunuz.. Ayrıca ekmek için, soğuk bölgelerde yetiştirilen buğdaylardan yapılan unlar tavsiye ediliyor ama Istanbul’da büyük marketlerde bulmanız pek mümkün değil. Neden ? Çünkü bu buğdayları işleyen yerel firmalar, gittiğimiz marketlerin istemiş oldukları fahiş raf ücretini ödeyemezler, dolayısıyla bu ürünleri rafta göremeyiz vs. Sonuç olarak elimizde kaldı baklavalık böreklik un :)
Bu arada marketlerde firmalar Lavaşların üstüne birde Tortilla diye bir ibare daha koyuyorlar. Malumunuz Tortilla Meksika’nın geleneksel bir ekmek türü ve Lavaş’tan farklıdır.
Gelelim Lavaş’a..Lavaş’ı özellikle son günlerde evde daha fazla yapmaya başladık. Çünkü mayasız pratik ve içinde ne olduğunu bilerek yapabiliyorsunuz. Mayasız olduğundan dolayı hazım problemi yaratmıyor. Bunun dışında ince ve her an atıştırmalık formatına gelebiliyor.. Çok sevdiğimiz tulum peyniri ve domatesi, kebapları, tereyağ, bal vs. herşeyi anında dürüm haline getirebiliyorsunuz :) Bunlara ek olarak küflenmiyor. Kurusa bile üstüne biraz su serpip yiyebiliyorsunuz.
Malzemeler
- 2 su bardağı beyaz un + 2 su bardağı tam buğday unu ( Hepsini beyaz unla da yapabilirsiniz )
- 2 su bardağı su
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
1- Tüm malzemeleri bir kaba alıp, iyice karışına kadar yoğurun. Takribi olarak 15-20 dk. Hamurun iyice karışması çok önemli kulak memesi kıvamında bir hamur olması gerekiyor ( Eğer ekmek makinanız varsa tüm malzemeyi koyup taze hamur modunda hazırlayabilirsiniz )
2- Hamurdan cevizden biraz daha büyük şekilde parçalar koparıp yuvarlayın
3- Hazırladığınız hamurları bir oklava yardımıyla 25 cm civarı çapında açın
4- Bir tavada 1-2 dk bir tarafı 1-2 dk diğer tarafını pişirin. ( Biz 2 türlü tavada denedik. Dibi kalın yapışmaz bir tavada ve Wok tavada..Dibi kalın tavada daha geç oluyor ama yanma riski yok. Wok’ta ise eğer dikkat etmezseniz Lavaş’ta hemen yanıklar oluşabiliyor ama o bile özlediğimiz katkısız ekmek yanığı kokusu :)
{ 0 comments… add one now }