Pastane poğaçalarından sıkıldıysanız, buyrun evde uygulayabileceğiniz çok güzel bir peynirli poğaça tarifi. Aşağıdaki poğaça tarifinden 2 fırın tepsisi kadar poğaça çıkmaktadır – yaklaşık 40-45 tane-. Fazlasını buzlukta saklayabilirsiniz. Yiyeceğiniz zamanda buzluktan çıkartıp fırında hafifçe ısıtırsanız ilk günkü gibi taze olarak yiyebilirsiniz..
Malzemeler
- 6,5 su bardağı beyaz un
- 2 adet yumurta ( 1 tanesinin sarısı poğaçaların üstüne sürülecek )
- 5 yemek kaşığı tereyağ ( 150 gr )
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 paket kuru maya
İç harcı
- 1/2 kg yarım yağlı sert peynir
- Yarım bağ maydanoz ( dereotu da kullanabilirsiniz )
Yapılışı
Bir kaba ılık suyu koyun. İçine yaş mayayı ve toz şekeri ekleyip maya eriyene kadar çırpın -takribi 1 dk -. Başka bir kabın içine unu koyun. Sütü, suyu ve mayalı karışımını ekleyin. Yumurtalardan bir tanesini komple diğerinin ise sadece beyazını hamura ekleyin – sarısını ayrı bir yerde saklayın sonra poğaçaların üstüne ekleyeceksiniz – Tuzunu da ekledikten sonra yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 5 dk malzemeler iyice karışana kadar yoğurduktan sonra yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Üstüne ıslak bir bez koyarak dinlenmeye bırakın – takribi 45 dk –
Hamur dinlenirken iç harcı hazırlamaya başlayın. Bir kapta peyniri ezip içine ince ince kıymış olduğunuz maydanozu ekleyip karıştırın.
Dinlenmiş olan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Sonrasında hazırladığınız bu hamuru avucunuzun içine koyup diğer elinizle üstüne hafifçe bastırıp yassı hale getirin. Hamurun yarısına peynirli harçtan bir yemek kaşığı kadar koyup yine hafifçe ikiye katlayın. Altı hafif yağlanmış tepsiye bu poğaçaları yerleştirin ve yaklaşık olarak 20-25 dk tepsi mayasında bırakın. Ardından üstüne daha öncesinde kalan yumurta sarısını sürün. İsteğe bağlı olarak üstüne çörekotu veya susam serpişterebilirsiniz.
Önceden ısıtılmamış fırına tepsiyi sürün ve 180 C ‘de üstleri kızarana kadar pişirin. Takribi 25-30 dk sürüyor
Not : Kıymalı poğaça veya patatesli poğaça yapmak için ise hamur aynen hazırlanır sadece iç harçları değiştirilmektedir.
{ 11 comments… read them below or add one }
ıslak bezi neden 15 dk bekletiyoruz normalde sıcak bı yerde dinlenmesini beklememiz lazım die biliyorum
Merhaba,
Dediğiniz gibi mayalı hamurları ılık bir ortamda bekleterek mayalanma sürecinin daha sağlıklı işlemesini sağlarsınız. Bezelerin üstüne ıslak bez konmasının sebebi hamurun üstünün kabuk bağlamasını engellemektir. Eğer hamur kabuk bağlarsa, poğaçanın içinde sert hamur parçacıkları oluşmakta ve bu da tabiki sorun yaratmaktadır. Umarım sorunuza cevap verebilmişizdir. Kolay gelsin..
çok güzell :)
bu hamur bildiğimiz kulak memesi kıvamında olmuyor :) ellere çok yapışıyor.. acaba ben mi yanlış yapıyorum ?
Mehtap hanım merhaba, kullanmış olduğunuz unla ilgili olabilir ele çok yapışmaması gerekiyor. Malum her marka unun belirli bir su kaldırma oranı var. Siz biraz daha un ekleyip kulak memesi kıvamına getirebilirsiniz :) Afiyet olsun..
ÇOK GÜZEL YAPTIM TADI ŞAHANE :)
Afiyet olsun ellerinize sağlık :)
Yaptim biraz once .. onceki kurabiye tarzi acma ve pogacalarimdan sonra yani hic kabarmayan ve sepsert bundan da pek umudum yoktu ama sonuc harikaaaa zaten firindeda kabardiklarini gorunce cok sevinmistim simdi yedim ve yumusacik puf puf tesekkurler bu basarili tarif icin..
Rica ederiz afiyet olsun :)
olcunuzun yarisini yapmayi denedim fakat un az geldi. bir de misafirim gelecek sabah nasil olacak bilemiyorum. beyaz unum tam 3 bardak kalmisti o bitince tam bugday unu ekledim neredeyse bir bardak daha:(
Merhaba,
Undan una maalesef ölçü değişebiliyor. Nihayetinde kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmeniz gerekiyordu. Tam buğday unu eklemeniz belki biraz pofudukluğunu engellemiş olabilir ama yine de iyi bir poğaça elde etmişsinizdir diye düşünüyorum umarım düşündüğüm gibi olmuştur :) Afiyet olsun..